lauantai 8. kesäkuuta 2013

Putkikärsäkäs koiranputkella

Johan on epeli tämä kellertävä putkikärsäkäs (Lixus iridis), joka tapsutteli perjantaina iltasella koiranputken oksilla mökkitien ojanpientareella. Aina vaan jaksan hämmästellä, mitä kaikkea Suomen luonnosta löytyykään, kun vähän tarkemmin katselee. Itse en ole ennen moista kärsäkästä tavannut!

Taidan olla jo aika tuttu näky mökkitien varren ojanpientareilla. Pari mieshenkilöä on jopa pysähtynyt utelemaan autonsa ikkunasta, mitä minä oikein kuvailen.

Hauskasti ekassa kuvassa koiranputken kukkien varjo lankeaa öttiäisen "kilpeen" kuvioinniksi - ikään kuin Marimekon kuosit lentokoneen rungossa :)
27 kommenttia:

 1. Kyseessä on ilmeisesti ei niin kovin yleinen putkikärsäkäs. Tietoja siitä ei paljoa löytynyt. Arka hyönteinen ja pudottautuu häirittynä heinikkoon. Hieno bongaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin vasta, että olit jo löytänytkin vastauksen =DD

   Poista
  2. Kiitos, Tiitsa, vaivannäöstäsi! Joo, ehdin setviä itse tuon lajin nimen lopulta yllättävänkin nopeasti, joten vaihdoin sitten epätieteellisen nokkakoppiksen lajin oikeaksi nimeksi :)

   Poista
 2. Ihmeellisen näköinen on hän :-) ja trendikäs koiranputkiprintteineen;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, printit on päivän puheenaiheita!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, kiva, jos tykkäsit. Mallikin on aika tyrmäävän persoonallinen :)

   Poista
 4. Sympaattisen näköinen tyyppi :) ihan mielettömän upeat kuvatkin taasen kerran! Muutamaa öttiäistä kun oon tässä yrittänyt kuvailla niin on kyllä haastavaa, kun heinät heiluu ja käsikin väpättää jne :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi on hyvä sana tälle. Muistutti muuten liikkeiltään ja "kävelytyyliltään" kameleonttia.

   Poista
 5. Upeita kuvia. Ihanaa viikonloppua Sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiits, kiva, jos tykkäsit. Mukavaa alkavaa kesäviikkoa!

   Poista
 6. Persoonallinen kaveri tosiaan, muistuttaa jotain siemenpähkylää. Se ehkä on tarkoituskin. Ei joudu niin helposti jonkun hyönteissyöjän ateriaksi, kun vähän maastoutuu....
  Hienot kuvat olet ottanut!
  Viikko vielä minulla töitä, sitten ehdin tosissani kuvailemaan kaikkia öttiäisiä, ohikulkijoiden iloksi konttailen ojanpientareilla minäkin :)
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain luin, että tämä laji voi jossain päin olla myös tummemmanruskeanvärinen. Ötökän pinta on vähän nukkamainen.

   Tsemppiä viimeiseen työviikkoon, sitten koittaa sinullekin loma! Ei muuta kuin "pyllistelemään" tienpientareille :)

   Poista
 7. No johan on ötökkä.. eipä sitä paljon huomaa.. Hieno kuva ja havainto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihme, että silmäni ötökän ylipäätään siitä ojanpientareen koiranputkiviidakosta havaitsivat. Niin oli tiheää kasvillisuutta!

   Poista
 8. Mielenkiintoinen ötökkä:) Kauniita kuvia! Olet oikea ammattilainen luontokuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mukavaa, jos kuvat miellyttivät. Hih, ihan harrastelija olen kuvausjutuissa...haaveilen ammattilaistason kalustosta, mutta toistaiseksi pitää kuvailla sillä välineistöllä, mitä on. Mutta haaveillahan aina saa, eikö?

   Poista
 9. Vastasit varmaan utelijoille, että putkikärsäkästä ja maineesi kasvoi entisestään :) Olen tutustunut vattukärsäkkääseen, joka on vihonviimeinen ruusunnuppujen tuhoaja. Ötökkämaailma on todella ihmeellinen ja salaperäinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sammakoista taisin mainita. Ja oli se ilme aika näkemisen arvoinen sillä miehellä, muljautteli silmiään siihen malliin, että ei tainnut ymmärtää, miksi kukaan haluaisi kuvata sammakoita.

   Joo, luin, että monet kärsäkäslajit ovat aikamoisia tuholaisia.

   Poista
 10. Uusi tuttavuus minullekin. Hienot kuvat putkikärsäkkäästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva löytää otukselle lajinimi, alun perin nimitin sitä nokkakoppikseksi :)

   Poista
 11. Empä ole kyllä ennen moista nähnyt....)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ennen. Ei kyllä ole tietoa, onko nämä miten yleisiä tällä seudulla.

   Poista
 12. No on kyllä erikoisen näköinen epeli. Voi hyvät hyssykät, minulla oli hauskaa kun kuvittelin herrashenkilöiden miettivän päänsä puhki, että mitä ihmettä sinä teet :D Ja sitten rohkaisevan mielensä, että onpa pakko kysyä ! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä herrashenkilöiden tiedustelut sattuivat vielä eri kerroille. Toisella kertaa kuvailin sammakkoja ja toisella kertaa lempiviä koppiksia. Sitä en tohtinut toiselle herralle sanoa. Hän luuli minun kuvailevan jotain harvinaista lintua.

   Poista
 13. On siinä erikoinen ötökkä. Kyllä tuolla luonnossa törmää kaikenlaisiin öttiäisiin, kun vaan kumartuu riittävästi. Mainion vertauksen löysit noille putkikärsäkkääseen heijastuville kuvioille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä varsin vekkuli tapaus. Ja onneksi ei niitä maailman vikkelimpiä, että ehdin kuvat napata ennen kuin se poistui koiranputkiviidakkoon.

   Poista

Viestisi lämmittää mieltäni, kiitos siitä!